5 tips voor duurzaam reizen

5 tips voor duurzaam reizen

Duurzaam reizen, vaak ook wel ecotoerisme genoemd, gaat over verantwoord reizen. Je houdt rekening met de bescherming van de plaatselijke natuur, cultuur en milieu. Voor velen van ons is reizen een hobby. Wellicht is juist nu een goede tijd om bij stil te staan hoe we voortaan (vaker) willen reizen. Willen we naar een all-inclusive resort waar je weinig meekrijgt van de lokale bevolking of kiezen we voor een Bed & Breakfast gerund door een local die ook tours verzorgt? Het is niet altijd even makkelijk kiezen, vooral als je rekening dient te houden met de wensen van je partner, gezin, familie of vrienden. Hieronder 5 tips voor duurzaam reizen zodat je in de toekomst een weloverwogen keuze kan maken.

Groene bestemming

Wat bijdraagt aan ecotoerisme is voor een reis te kiezen, waar je voor langere periode ergens bent in plaats van in korte tijd een aantal landen en steden bezoekt. Je zorgt dan van minder uitstoot omdat je maar één plek bezoekt. Ook in deze tijden is kiezen voor een groene bestemming dichter bij huis ook een fijne gedachte. Nederland heeft mooie plekken waar je in de natuur kan slapen en genieten. Een yoga sessie aan het strand, mooie wandelroutes langs dorpen en kamperen in Zeeland. Soms voelt het alsof je ver weg moet om te kunnen genieten, maar vaak is geluk heel dichtbij.

Groen eten

Groen eten is niet alleen gezond eten maar ook lokaal eten. Een van de belangrijkste onderdelen uit een cultuur is het eten. Het eten is vaak van generatie op generatie doorgegeven en daar horen ook mooie verhalen bij. En wat is nou mooier dan een maaltijd laten bereiden door een locale volgens grootmoeders recept? Bezoek daarnaast ook eens een lokale markt waar voedsel onverpakt beschikbaar zijn en vaak ook nog een lokaal geproduceerd.

Groen slapen

Lekker slapen is belangrijk en dat kan op verschillende manieren zonder perse in te leveren op comfort. Bijvoorbeeld lokale projecten die als doel hebben zelfvoorzienend te zijn door gebruik te maken van zonnepanelen en regenwatersystemen. Het milieu wordt minder belast en je draagt direct bij aan een duurzame wereld. 

Support the locals

Door onder meer lokaal te eten en te slapen, stimuleer je de lokale economie. DIt zorgt voor meer werkgelegenheid en ook betere leefomstandigheden voor de lokalen. Door kleine veranderingen aan te brengen in de manier van reizen, kunnen we er allemaal op vooruit gaan.

Recyclen

Ook op vakantie is het belangrijk om te blijven recyclen. We drinken als we op reis zijn veel meer water en een eigen waterfles meenemen zorgt voor minder gebruik van plastic. Daarnaast kan je ervoor kiezen om een zak mee te nemen waar je afval in kwijt kan. Je kan dan rondvragen of er plekken zijn waar je je afval gescheiden kan aanbieden.

Duurzaam reizen is een bewuste keuze: bewust kiezen voor hoe je reist, waar je slaapt, wat je eet en hoe je leeft op bestemming. Door vaker de vraag te stellen “worden we hier allemaal beter van” zorgt voor een bewustere keuze en draagt te allen tijde bij aan een duurzame wereld. Travelife is bijvoorbeeld een keurmerk met een duurzame missie. Goed idee om voor je eerstvolgende vakantie te letten op welke keurmerk de reisorganisatie heeft?

Op onze FAQ pagina lees jij uitgebreid wanneer jij precies recht hebt op welke vergoeding. En wist je dat je ook oude claims kan indienen? Heb jij in het verleden te maken gehad met vertragingen, annuleringen en overboekingen? Dien dan alsnog via deze link jouw claim in en wij zoeken uit of je recht hebt op een vergoeding. Wil je weten hoe het werkt om een claim in te dienen? Lees dan de volgende pagina.

Vind jij het ook belangrijk dat wij opkomen voor jouw rechten? Volg ons op social media, meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Share this post

Aanverwante blogs

Nieuwsbrief

Wij staan voor transparantie, rechtvaardigheid en efficientie. Daarom willen wij ervoor zorgen dat iedereen op de hoogte is van zijn/haar rechten en weet wat voor diensten wij aanbieden en waarom. Wij bepalen niet de wet, maar wij helpen jou wel te krijgen waar je volgens de wet recht op hebt.