Het jaar 2021, hoe zag dit er voor de reisbranche uit?

Het jaar 2021 is voorbij gevlogen en 2022 is daarmee dan ook gestart. Voor de luchtvaart is er in het afgelopen jaar veel gebeurd. Ondanks dat er in vergelijking met 2020 meer vluchten waren, bleven er voor reizigers nog wel veel onzekerheden. In deze blog vatten wij het jaar 2021 voor de reisbranche samen. Start direct met lezen van de blog

Januari, februari en maart

Het jaar 2021 begon met het instellen van een avondklok, gelukkig had de avondklok geen invloed op reizigers. Omdat verschillende landen een hoog aantal bestemmingen hadden, waren reizigers uit deze gebieden niet welkom in Nederland. Dit waren onder andere landen zoals Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. In februari van dit jaar waren er geen nieuwe maatregelen aangekondigd, het werd wel afgeraden om te reizen tot en met 31 maart. Maar in maart bleek al snel dat dit advies werd verlengd tot mei. De ingestelde inreisverboden voor het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten werden opgeheven en was het weer mogelijk om te reizen naar deze gebieden.

April, mei en juni

In april werd het al snel duidelijk dat het bekende reisbureau D-reizen failliet werd verklaard. Voor reizigers was het onduidelijk of ze hun voucher uitgekeerd gekregen door deze ontwikkeling. Ook startte de overheid in deze maand een fieldlabreis om te kijken hoe er zo veilig mogelijk gereisd kon worden. Er werd onder meer getest op Rhodes en Gran Canaria. In mei kregen verschillende landen een geel reisadvies waardoor het een stuk toegankelijker werd om te reizen. Denk bijvoorbeeld aan Finland, Ierland, Malta, Portugal en de Noord-Egeïsche eilanden. Ook kregen twee landen in deze maand een groen reisadvies, namelijk Saba en Sint Eustatius. In de maand juni werd echter aangekondigd dat reizen met QR-code een nieuwe maatregel ging worden. Dit maakte het reizen voor ongevaccineerden een stuk lastiger, een PCR-test werd verplicht.

Juli, augustus en september

Op 1 juli begon dan ook het reizen met een QR-code. Maar ook werd het snel duidelijk dat reisorganisaties vluchten annuleerden op basis van het reisadvies. Zo werden bijvoorbeeld vluchten naar Portugal en Turkije geannuleerd. De Nederlandse overheid merkte dit ook op en koos ervoor om alle reisadviezen te veranderen zodat er geen vluchten meer werden geannuleerd op basis van het reisadvies. Ongevaccineerden konden vanaf juli een gratis een PCR-test afnemen om te reizen. Door deze ontwikkeling is het reizen voor iedereen toegankelijk gebleven. In augustus bleek al snel dat we massaal hadden gekozen voor een fantastische zomer in het buitenland. Wel werd in deze maand aangekondigd dat reizigers slechts tot 1 oktober gratis gebruik konden maken van een PCR-test. In september hebben reizigers hier nog volop gebruik van gemaakt en heerlijk genoten van een buitenlandse nazomer.

Oktober, november, december

​​Vanaf 1 oktober was het niet meer mogelijk om gratis een PCR-test af te nemen voor vertrek. Sindsdien kost het rond de €90 om een PCR-test af te nemen voor ongevaccineerde reizigers. Het werd ook deze maand duidelijk dat verschillende gebieden zich wel openstelde voor reizigers, maar enkel als ze volledig gevaccineerd zijn. Denk bijvoorbeeld aan Bali, Singapore en de Verenigde Staten. In november waren er veel gesprekken over een 2G-systeem, maar tot heden zijn daar geen definitieve besluiten over genomen. In november werd ook duidelijk dat Nieuw-Zeeland in 2022 weer opengaat voor reizigers, echter alleen op de voorwaarde dat men volledig gevaccineerd is. In december is er sprake van een grote ontwikkeling, namelijk de lockdown. Op het reizen heeft dit weinig effect. Oostenrijk weigert alle reizigers tenzij reizigers volledig zijn gevaccineerd met een boosterprik.

Share this post

Aanverwante blogs

Nieuwsbrief

Wij staan voor transparantie, rechtvaardigheid en efficientie. Daarom willen wij ervoor zorgen dat iedereen op de hoogte is van zijn/haar rechten en weet wat voor diensten wij aanbieden en waarom. Wij bepalen niet de wet, maar wij helpen jou wel te krijgen waar je volgens de wet recht op hebt.