Het oranje reisadvies, waarom verschillende reisorganisaties in opstand komen

waarom verschillende reisorganisaties in opstand komen

Sinds het begin van de pandemie is het reisadvies een belangrijk onderdeel van de reis geworden. De Nederlandse overheid heeft adviezen opgesteld, over de mate van veiligheid met betrekking tot reizen, binnen bepaalde gebieden. Nu zijn er verschillende reisorganisaties die kritiek hebben op deze adviezen vanuit de overheid. In onze blog lees je meer over dit onderwerp en praten wij over ons eigen reisadvies.

Het oranje reisadvies

Inmiddels hebben wij al verschillende artikelen geschreven over dit onderwerp, het reisadvies. In totaal zijn er vier soorten reisadviezen: groen, geel, oranje en rood. Bij een groen advies kan je veilig reizen en bij een rood advies wordt het afgeraden om te reizen. Wel blijft het reisadvies enkel een advies en mag je vooralsnog reizen wanneer je de behoefte hebt. Bij een oranje reisadvies wordt het afgeraden om te reizen. Ook reisorganisaties merken dat bij een oranje advies mensen toch ervoor kiezen om niet te reizen. Momenteel komen deze reisorganisaties in protest.

Waarom komen de reisorganisaties in protest

Momenteel zijn er verschillende gebieden die een oranje reisadvies hebben ontvangen, maar eigenlijk goed bereikbaar en veilig zijn voor een reis. De Nederlandse overheid zou de reisadviezen herzien en ze wellicht opnieuw indelen. Maar dit proces duurt al enige tijd en daardoor hebben verschillende reisorganisaties besloten om zelf een reisadvies te geven aan verschillende landen. Zij hebben een website gelanceerd die precies laat zien of het reizen naar bepaalde gebieden veilig genoeg is. Op de website is het Nederlandse reisadvies achterwege gelaten. Waar is het reisadvies vanuit de verschillende reisorganisaties op gebaseerd? Onder meer de gegevens vanuit de WHO, ziekenhuisopnames en advies vanuit de expats en toeristen in een bepaald gebied. De optelsom hiervan zou een realistisch beeld geven over het reizen in de huidige omstandigheden.

Bezwaar tegen het reisadvies vanuit de Nederlandse overheid

81 reisorganisaties hebben al eerder het reisadvies van de Nederlandse overheid onder de loep gelegd voor de rechter. De rechter heeft echter besloten dat de Nederlandse overheid zelf een invulling mag geven aan dit reisadvies waardoor het bewaar kwam te vervallen. Inmiddels hebben verschillende bedrijven een collectieve website met een eigen reisadvies opgestart. De website geeft een volledig eigen advies omtrent het reizen om reizigers zo goed mogelijk te adviseren over de reis. Ook staan er op de website adviezen, onder meer over verzekeraars die helpen met corona gerelateerde problemen.

Het Claim Rebels reisadvies

Claim Rebels is in de afgelopen jaar zelf ook bezig geweest om reizigers te adviseren over de reisadviezen. Wij hebben altijd duidelijk gemaakt dat het reisadvies van de overheid slechts een advies is. Ook schrijven wij wekelijks over bestemmingen met daarbijbehorende reisadviezen. Wij vinden het belangrijk dat een reis voor iedereen toegankelijk is. Het Claim Rebels reisadvies is te lezen op onze Instagram pagina.

Share this post

Aanverwante blogs

Nieuwsbrief

Wij staan voor transparantie, rechtvaardigheid en efficientie. Daarom willen wij ervoor zorgen dat iedereen op de hoogte is van zijn/haar rechten en weet wat voor diensten wij aanbieden en waarom. Wij bepalen niet de wet, maar wij helpen jou wel te krijgen waar je volgens de wet recht op hebt.