Moet ik mij verplicht laten vaccineren als ik op reis wil?

Het reizen in de pandemie is niet altijd makkelijk, zeker niet wanneer je niet volledig bent gevaccineerd. Als jij liever niet wordt gevaccineerd, kan er nog een belemmering ontstaan tijdens de reis. Je kan bijvoorbeeld worden geweigerd in bepaalde gebieden of op bepaalde bestemmingen. Ook kan de vraag ontstaan of uiteindelijk een volledige vaccinatie verplicht is voor vertrek. In dit artikel bespreken wij deze onderwerpen om jou zo goed mogelijk te informeren over deze kwestie. Moet ik mij verplicht laten vaccineren als ik op reis wil? Lees de blog nu.

Vaccineren en de reisbranche

Een groot deel van de Nederlandse bevolking is inmiddels gevaccineerd. Met een volledige vaccinatie krijg je een QR-code die je kan gebruiken om o.a. evenementen, horeca en de bioscoop te bezoeken. Zodra je deze QR-code hebt, hoef jij je dan ook niet meer te laten testen. Dit geldt ook binnen de reisbranche. Wil jij als reiziger op vakantie en ben je volledig gevaccineerd? Dan hoef jij alleen de QR-code aan te tonen bij vertrek. Ben jij niet gevaccineerd en wil je wel op reis? Dan kan jij met een negatief testbewijs alsnog deelnemen aan de vlucht. Bij herstel van Corona ontvang jij een herstelbewijs en ook deze mag je aantonen voor vertrek.

Wil jij meer lezen informatie over ons claimproces? Lees onze volgende pagina met extra informatie over het claimen via Claim Rebels

Aantal landen waar je verplicht voor de reis moet vaccineren neemt toe

In de reisbranche spelen er ook een aantal ontwikkelingen en veranderingen. Verschillende landen zijn weer toegankelijk en open om toeristen te ontvangen. Een aantal landen hadden een inreisverbod ingesteld waardoor je als reiziger niet welkom was. Deze inreisverboden zijn komen te vervallen voor onder andere Bali, Singapore en binnenkort ook de Verenigde Staten. De keerzijde van deze ontwikkelingen is echter dat dit wel alleen geldt voor de mensen die volledig zijn gevaccineerd. Als jij niet bent gevaccineerd, moet jij vaak in een quarantaine bij aankomst of ben je niet welkom om een reis te maken.

Moet ik mij verplicht laten vaccineren als ik op reis wil?

Zoals eerder vernoemd is het vaccineren een eigen vrije keuze. In de wet is opgenomen dat ieder zelf de keuze heeft over zijn lichaam en daardoor kan een vaccinatie niet verplicht worden gesteld. Door al deze ontwikkelingen kan er wellicht wel de vraag ontstaan of het niet beter is om te vaccineren en of het in de toekomst niet verplicht wordt. Momenteel is een volledige vaccinatie voor een reis niet verplicht. Jij kan vooralsnog reizen met een negatief testbewijs of een herstelbewijs. Of een vaccinatie verplicht zal worden voor het reizen is momenteel nog onduidelijk, maar wettelijk gezien zal dit scenario niet mogen ontstaan.

Wat zijn de alternatieven?

Als je niet bent gevaccineerd kan een extra regel erg belemmerd voelen. Zeker als jij in een 14-daagse quarantaine moet bij aankomst van de reis. Niet alleen kost dit meer tijd, maar ook veel geld aangezien je vaak zelf moet betalen voor de quarantaine accommodatie. Gelukkig is er een alternatief, namelijk reizen naar een gebied waar je met enkel een testbewijs welkom bent. Momenteel zijn er meer dan 95 landen die reizigers met een testbewijs verwelkomen om te genieten van een vakantie. In deze gebieden hoef jij op voorhand niet in quarantaine waardoor je direct kunt genieten van de vakantie. Weten om welke locaties dit gaat? Lees dan de volgende blog.

Hoe werkt het claimen via Claim Rebels?

Krijg jij tijdens het reizen te maken met een vertraging of een annulering dat niet met Corona te maken heeft, dan kan jij een claim indienen. Het claimen via Claim Rebels werkt heel eenvoudig. In totaal zijn er drie stappen die jij doorloopt om succesvol een claim in te dienen. Allereerst neem je contact met ons op als er sprake was van een vertraging, annulering of overboekte vlucht. Vervolgens lever jij de tickets en gegevens aan bij ons aan via het formulier. Vanaf dit moment hoef jij niets meer te doen. Wij nemen vervolgens contact op met de desbetreffende luchtvaartmaatschappij. Als de claim succesvol is verwerkt, betaal jij ons een fee en wordt het bedrag op jouw rekening gestort. Jij betaalt ons alleen bij een succesvolle claim. Bij twijfel kan je altijd claimen.

Wist je dat je ook oude claims kan indienen voor zowel particuliere als zakelijke reizen? Heb jij in het verleden te maken gehad met vertragingen, annuleringen en overboekingen? Dien dan alsnog via deze link jouw claim in en wij zoeken uit of je recht hebt op een vergoeding.

Vind jij het ook belangrijk dat wij opkomen voor jouw rechten? Volg ons op social media, meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Share this post

Aanverwante blogs

Nieuwsbrief

Wij staan voor transparantie, rechtvaardigheid en efficientie. Daarom willen wij ervoor zorgen dat iedereen op de hoogte is van zijn/haar rechten en weet wat voor diensten wij aanbieden en waarom. Wij bepalen niet de wet, maar wij helpen jou wel te krijgen waar je volgens de wet recht op hebt.