Vanaf 1 februari nieuwe regeling met het Europese reisbewijs

nieuwe regeling Europees reisbewijs

In de afgelopen weken is er een hoop gesproken over de werkbaarheid van de vaccinaties. Toch heeft de overheid besloten om burgers op te roepen om een boosterprik te nemen. Helaas zit er wel een vervelend scenario aan vast wanneer je besluit om de boosterprik niet te nemen. Vanaf 1 februari komt namelijk het reisbewijs te vervallen wanneer de boosterprik niet wordt genomen. Lees in onze blog meer informatie over het reisbewijs na 1 februari, de nieuwe regeling met het Europees reisbewijs en welke alternatieven er zijn wanneer je reisbewijs komt te vervallen.

De huidige situatie omtrent het reisbewijs

Inmiddels kunnen we een wereld zonder een reisbewijs niet meer voorstellen, maar sinds vorige jaar heeft deze zijn intrede gemaakt. Wil je reizen binnen- of buiten Europa? Dan zijn er drie soorten mogelijkheden om de reis te kunnen maken:

  • Negatief PCR-test
  • Volledig gevaccineerd
  • Herstelt van het virus

Toch zijn er steeds meer landen die enkel gevaccineerden of herstelden een reis laten maken binnen het land. Voorbeelden van deze landen zijn de Verenigde Staten of Oostenrijk. Deze landen verplichten het reisbewijs en deze ontvang je bij een volledige vaccinatie of bij herstel van het virus. Nu blijkt er weer een nieuwe situatie te spelen omtrent het reisbewijs.

De nieuwe situatie na 1 februari

Momenteel is de overheid bezig met een actie voor de boosterprik. Ze willen de burgers stimuleren om een derde prik te halen, de zogeheten boosterprik. De boosterprik dient als een extra bescherming bovenop de vorige twee vaccinaties. Maar nu blijkt er toch een vervelende situatie te spelen voor de burgers die het enkel bij twee vaccinaties wil laten. Deze groep heeft nu nog een reisbewijs, maar na 1 februari komt dit bewijs te vervallen in het geval dat de vaccinatie wordt geweigerd. Daardoor zullen een deel van de gevaccineerden in hetzelfde schuitje belanden als de ongevaccineerden. Ook deze groep heeft momenteel geen reisbewijs.

Wat als je een derde vaccinatie weigert?

In de aankomende periode zal er voor de gevaccineerde groep een lastige keuze ontstaan. Een deel van de groep is bereid om de derde vaccinatie te nemen, maar voor het andere deel is deze keuze net iets anders. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat ze twee vaccinaties voldoende vinden of een ander persoonlijke reden hebben. Deze groep heeft ook het recht om deze keuze maken, aangezien dit is verwerkt in onze grondwet onder Artikel 11: Onaantastbaarheid lichaam. Zodra de derde prik niet wordt genomen, wordt echter het reisbewijs afgenomen. Hierdoor komt deze groep voor een lastige keus te staan wanneer zij het liefst geen nieuwe vaccinatie willen. Ben je nog aan het twijfelen? Weet dat je na 1 februari nog altijd een boosterprik kan nemen en je het bewijs alsnog behoudt. Hierdoor heb je wellicht iets meer ruimte om een weloverwogen keuze te maken.

Wat is het alternatief als mijn reisbewijs vervalt?

Natuurlijk is het een erg vervelende situatie wanneer je reisbewijs komt te vervallen. Zeker wanneer dit een moeilijke keuze is geweest. Gelukkig is er nog altijd een alternatief of wel te reizen. Door het vervallen van het reisbewijs, zijn er verschillende landen die je weigeren als reiziger. Maar er zijn altijd landen die reizigers verwelkomen met een negatieve PCR-test of soms zelfs helemaal geen test. Daarnaast hebben we binnen Europa open grenzen waardoor we vrij mogen reizen. Daardoor kan je altijd ervoor kiezen om niet te reizen met het vliegtuig, maar bijvoorbeeld met de auto of trein. Zo zit een vakantie deze aankomende maanden er nog steeds in ondanks dat je reisbewijs is komen te vervallen.

Share this post

Aanverwante blogs

Nieuwsbrief

Wij staan voor transparantie, rechtvaardigheid en efficientie. Daarom willen wij ervoor zorgen dat iedereen op de hoogte is van zijn/haar rechten en weet wat voor diensten wij aanbieden en waarom. Wij bepalen niet de wet, maar wij helpen jou wel te krijgen waar je volgens de wet recht op hebt.