Corona-voucher & passagiersrechten

reis geannuleerd

Wat zijn eigenlijk jouw rechten?

De huwelijksreis naar een tropisch oord? Geannuleerd. De langverwachte Caribische Cruise? Uitgesteld. De zomervakantie doorbrengen aan de Franse Rivièra? Misschien in 2021. Het ziet er naar uit dat alle vakantieplannen voor deze zomer al zijn of worden geannuleerd door de corona.

Om de pijn enigszins te verlichten bieden reisorganisaties als noodoplossing vouchers aan. De reeds betaalde reissom wordt omgezet in reistegoed, ofwel de corona-voucher. Kan dat zomaar? Welke rechten heb je eigenlijk als reiziger als je pakketreis of vlucht geannuleerd wordt?

Jouw rechten bij een pakketreis

Voor pakketreizen zijn de passagiersrechten vastgelegd in een Europese Richtlijn. De richtlijn bepaalt dat de organisator van een pakketreis, de pakketreis overeenkomst kan beëindigen als de reis niet kan plaatsvinden door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden. De passagier heeft recht op volledige terugbetaling van alle bedragen die voor de pakketreis zijn betaald.

Jouw rechten bij een los vliegticket

Voor losse vliegtickets zijn de passagiersrechten vastgelegd in een Europese Verordening. Deze verordening is van toepassing op alle vluchten van en/of naar een land binnen de Europese Unie. De verordening bepaalt dat wanneer de vlucht wordt geannuleerd, de passagier kan kiezen tussen twee opties: volledige terugbetaling van het ticket of een andere vlucht naar dezelfde bestemming op een later moment dat zelf bepaald kan worden. 

Bij het uitgeven van een corona-voucher worden passagiers niet verteld dat ze in plaats van het accepteren van een corona-voucher ook recht hebben op geld terug. De passagier kan bij zowel een pakketreis als een los vliegticket kiezen voor een volledige terugbetaling van alle bedragen die voor de ticket of pakketreis zijn betaald. De reisorganisatie moet het bedrag normaliter binnen zeven dagen na annulering terugbetalen. Uiteraard behoudt de passagier ook de keus om dat tripje naar New York toch te betalen met de ontvangen corona-voucher. 

Claim Rebels komt op voor de rechten van de passagiers en helpt hen te krijgen waar ze volgens de wet recht op hebben. Wil je meer weten over hoe je een claim kan indienen? Lees onze blog ‘Hoe dien je simpel en snel een claim in‘. Wil je meer weten over de Corona-voucher? Lees dan de volgende pagina door.

Vind jij het ook belangrijk dat wij opkomen voor jouw rechten? Volg ons op social media, meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. 

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Share this post

Aanverwante blogs

Nieuwsbrief

Wij staan voor transparantie, rechtvaardigheid en efficientie. Daarom willen wij ervoor zorgen dat iedereen op de hoogte is van zijn/haar rechten en weet wat voor diensten wij aanbieden en waarom. Wij bepalen niet de wet, maar wij helpen jou wel te krijgen waar je volgens de wet recht op hebt.