Zakelijk reizen: compensatie bij vertraging, annulering en overboeking van je vlucht

Zakelijk reizen: compensatie bij vertraging, annulering en overboeking van je vlucht

Wist je dat je niet alleen als privé reiziger maar ook als zakelijke reiziger recht hebt op compensatie als je vlucht vertraagd, geannuleerd of overboekt is? Afgelopen jaren lieten zakelijke reizigers ruim 200 miljoen euro aan compensatie liggen. Vanuit Nederland vinden er per jaar ongeveer 4,5 miljoen zakenreizen plaats. De kans is dus groot dat je als medewerker voor een multinational, founder van een startup of als freelancer je vroeg of laat te maken krijgt met een vertraging, annulering en overboeking van je vlucht. Hoe kom je in aanmerking komt voor compensatie bij zakelijk reizen?

Compensatie


Je hebt over het algemeen recht op compensatie als je met een vertraging van drie uur of meer bent aangekomen op jouw eindbestemming. In het geval van een annulering geldt twee uur of meer. Daarnaast moet het gaan om een luchtvaartmaatschappij uit de EU of de vlucht moet vertrekken vanuit een luchthaven in de EU. Hoeveel vergoeding je krijgt, is afhankelijk van de afstand van je luchthaven vertrek en je eindbestemming. De bedragen variëren van € 250,- tot € 600,- per persoon. Bij vertraging vanaf 2 uur vanaf je oorspronkelijke vertrektijd of bij annulering of overboeking heb je ook recht op verzorging. Onder verzorging valt onder meer eten, drinken en een overnachting en/of transfer als dit noodzakelijk is.

Extra kosten bij zakelijk reizen


Ook is het in veel gevallen mogelijk om extra gemaakte kosten te declareren. Denk hierbij aan de kosten die je tijdens een vertraging maakt maar ook aan de het mislopen van belangrijke zaken. Deze kosten worden per geval beoordeeld om ervoor in aanmerking te komen.

Communicatie


Hoe beter je je rechten kent, hoe beter je hierop kunt anticiperen. Je weet nu wanneer je recht hebt op compensatie en verzorging. Mocht de luchtvaartmaatschappij geen verantwoordelijkheid nemen voor de verzorging tijdens een vertraging, neem dan zelf het initiatief en loop even naar een medewerker of naar de incheckbalie. Zij kunnen de verzorging regelen of jij kan later de kosten van de verzorging declareren.

Bewijs bij zakelijk reizen


Je hebt een vertraging van drie uur maar de communicatie rondom je vertraging is minimaal. Zorg ervoor dat je kan aantonen dat je recht hebt op compensatie van de luchtvaartmaatschappij. Denk hierbij aan het bewaren van je boardingpasses, boekingsbevestigingen,vluchtbevestigingen, sms of email berichten en ook foto’s van informatie bij de incheckbalie, op de borden of aan de gate.

Dien een claim in


Je kan bij Claim Rebels een claim indienen voor je vertraagde, geannuleerde of overboekte vlucht. Claim Rebels handelt het af met de desbetreffende reisorganisatie en zorgt ervoor dat je compensatie ontvangt waar je volgens de wet recht op hebt. Jij hoeft verder niets te doen. Dien wel tijdig een claim in, want er hangt in Nederland een vervaltermijn van twee jaar na vluchtdatum aan vast.

Wist je dat je ook oude claims kan indienen voor zowel particuliere als zakelijke reizen? Heb jij in het verleden te maken gehad met vertragingen, annuleringen en overboekingen? Dien dan alsnog via deze link jouw claim in en wij zoeken uit of je recht hebt op een vergoeding. Wil je meer lezen over zakelijke claimen? Dan kan via de volgende pagina.

Vind jij het ook belangrijk dat wij opkomen voor jouw rechten? Volg ons op social media, meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Share this post

Aanverwante blogs

Nieuwsbrief

Wij staan voor transparantie, rechtvaardigheid en efficientie. Daarom willen wij ervoor zorgen dat iedereen op de hoogte is van zijn/haar rechten en weet wat voor diensten wij aanbieden en waarom. Wij bepalen niet de wet, maar wij helpen jou wel te krijgen waar je volgens de wet recht op hebt.