Mag ik weer op vakantie?

op vakantie gaan

Op woensdag 3 juni 2020 heeft het kabinet bekend gemaakt dat per 15 juni 2020 het reisadvies voor een aantal landen versoepelt wordt. Voor twaalf landen binnen Europa of het Caribisch deel van het Koninkrijk geldt het advies dat je daar vanaf 15 juni weer op vakantie kan gaan. Houdt dit in dat het dan overal weer veilig is? Nee, dit houdt in dat de deze landen worden aangeduid met code geel. Code geel betekent ‘Let op, veiligheidsrisico’s’. Maar waar kan je nu heen en waar moet je rekening mee houden?

Wat betekent dit voor mijn vakantieplannen?

Enkele landen houden de grenzen nog wel gesloten voor Nederlandse toeristen. Kijk voordat je je vakantieplannen maakt of hervat eerst naar welke code het land heeft. Dat kan op de site van de Rijksoverheid. Hier kun je het reisadvies vinden per land. Indien jouw bestemming geen negatief reisadvies heeft, dan kan je in principe op vakantie naar deze bestemming. Houd er wel rekening mee dat dit advies gewijzigd kan worden, zodra de overheid dit nodig vindt. Een reis boeken is dus op eigen risico.

Het tweede wat je kunt doen voordat je een reis boekt, is kijken wat de maatregelen zijn op jouw bestemming. Het kan zijn dat een land eis dat je de eerste twee weken in quarantaine moet. Ook kan het zijn dat de toeristische voorzieningen allemaal nog gesloten zijn of dat je verplicht bent een accommodatie te boeken, ook als je op bezoek gaat bij je familie. Doe daarom eerst onderzoek naar jouw mogelijkheden en boek dan pas jouw reis. Ook nu geldt dat een reis boeken op eigen risico is.

Over eigen risico gesproken

Tijdens de eerst corona golf hebben wij kunnen zien dat grenzen dicht gingen en duizenden passagiers vast kwamen te zitten op hun reisbestemming. Niemand had hier rekening mee gehouden. Ook de verzekeringsmaatschappijen niet. Nu is iedereen bekend met de gevolgen van een virus golf en kan men zich erop voorbereiden. Reisverzekeraars doen dit door de dekking van de reisverzekering aan te passen. Zo geven zij aan dat een tweede golf voor eigen rekening is. Controleer daarom extra goed waarvoor je gedekt bent voordat je op reis gaat. Zo voorkom je dat je achteraf voor verrassingen komt te staan. 

Kortom: Ja, je mag op vakantie naar een aantal bestemmingen. Check eerst het reisadvies, vervolgens de maatregelen en als laatste je dekkingen. Het komt er allemaal op neer dat je alles eerst controleert voordat je een reis boekt. Mocht het toch niet helemaal soepel lopen met de vlucht? Lees dan hier wat jouw rechten zijn. Wil je weten hoe je een claim kunt indienen? Lees dan hier hoe jij makkelijk een claim kunt indienen.

Vind jij het ook belangrijk dat wij opkomen voor jouw rechten? Volg ons op social media, meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Share this post

Aanverwante blogs

Nieuwsbrief

Wij staan voor transparantie, rechtvaardigheid en efficientie. Daarom willen wij ervoor zorgen dat iedereen op de hoogte is van zijn/haar rechten en weet wat voor diensten wij aanbieden en waarom. Wij bepalen niet de wet, maar wij helpen jou wel te krijgen waar je volgens de wet recht op hebt.