Wat zijn mijn rechten nu we weer mogen vliegen?

Jouw rechten bij vertraging, annulering of overboeking.

Sinds een paar dagen zijn een aantal grenzen weer opengesteld voor reizigers. Reisorganisaties komen met scherpe aanbiedingen, mensen plannen langzaam maar zeker toch nog een zomervakantie in het buitenland en iedereen houdt zich aan de opgelegde ‘nieuwe’ regels, zoals een mondkapje. Over de corona voucher hebben we nu veel gehoord, maar hoe zit dat dan met de rechten en vergoedingen bij een vertraging, annulering of overboeking? Nu we steeds meer met reguliere vluchten te maken krijgen zetten wij jouw rechten nog even op een rijtje.

Wanneer heb je recht op compensatie?

Je hebt over het algemeen recht op compensatie als je met een vertraging van drie uur of meer bent aangekomen op jouw eindbestemming. In het geval van een annulering geldt twee uur of meer. Daarnaast moet het gaan om een luchtvaartmaatschappij uit de EU of de vlucht moet vertrekken vanuit een luchthaven in de EU. Als er sprake is van een buitengewone omstandigheid, dan heb je geen recht op compensatie.

Wanneer heb je recht op verzorging?

Bij vertraging vanaf 2 uur extra wachttijd vanaf je oorspronkelijke vertrektijd of bij annulering of overboeking heb je recht op verzorging. Onder verzorging valt het volgende:

  • Eten en drinken in redelijke hoeveelheden
  • 2 e-mails of 2 telefoongesprekken
  • Een overnachting en transfer als dit noodzakelijk is

Wat zijn de vergoedingen?

Hoeveel vergoeding je krijgt, is afhankelijk van de afstand van je luchthaven vertrek en je eindbestemming. De bedragen variëren van € 250,- tot € 600,- per persoon. 

Stel nou dat je een reis geboekt hebt van Amsterdam naar Kaapverdië. Onderweg maak je nog een overstap in Lissabon. Vanuit Amsterdam vertrekt je vlucht met een vertraging, waardoor je de aansluiting van 20.00 uur in Lissabon gemist hebt. Je wordt door de luchtvaartmaatschappij overgeboekt op een vlucht de volgende ochtend. Jouw vertraging is hierdoor meer dan 3 uur en is jouw wachttijd langer dan 2 uur.  In dit geval heb jij recht op een vergoeding van € 600,- en recht op verzorging in de vorm van eten, drinken, contact, overnachting EN transfer.

Lees op onze FAQ pagina uitgebreid wanneer jij precies recht hebt op welke vergoeding. En wist je dat je ook oude claims kan indienen. Heb jij in het verleden te maken gehad met vertragingen, annuleringen en overboekingen? Dien dan alsnog via deze link jouw claim in en wij zoeken uit of je recht hebt op een vergoeding. Wil je meer lezen over vluchtvertragingen? Lees dan de volgende pagina.

Vind jij het ook belangrijk dat wij opkomen voor jouw rechten? Volg ons op social media, meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Share this post

Aanverwante blogs

Nieuwsbrief

Wij staan voor transparantie, rechtvaardigheid en efficientie. Daarom willen wij ervoor zorgen dat iedereen op de hoogte is van zijn/haar rechten en weet wat voor diensten wij aanbieden en waarom. Wij bepalen niet de wet, maar wij helpen jou wel te krijgen waar je volgens de wet recht op hebt.